VIITORURI POSIBILE | documentar radio

Viitoruri posibile – documentar radio este un documentar de 8 episoade despre comportamente, discursuri și realitatea climatica, o reflecție asupra incertitudinii viitorului în era schimbărilor climatice și asupra modalităților prin care întâmpinăm, ca indivizi și comunități, aceste schimbări.
Echipa: Paula Boarta, Adriana Creangă, Selma Dragos, Diana Grebles, Ilinca Humelnicu, Irina Ionescu, Robert Kocsis, Ani Mărincean, Flaviu Petean, Anastasia Ștefan.
Viitoruri posibile – documentar radio a fost realizat în cadrul atelierului coordonat de Flaviu Petean, artist rezident la Focus Atelier #6 – Contra Cinismului.

21 noiembrie // 12.00 – 15.00 // EBS Radio // prezentare documentar și discuții live
21 noiembrie // 12.00 // Soundcloud // lansare episoade // link disponibil în curând

🔥”Viitorul rotund”
Un episod care prezintă păreri personale de la necunoscuți, dar și din perspectiva unor copii, privind vizibilitatea încălzirii globale. Ce e cel mai poluant pentru ei, ce măsuri personale iau pentru diminuarea sa, ce așteptări au din partea sistemului politic.
🎙De: Paula Boarță

 

🔥“Nimic imprevizibil”
Plecând de la convingerea că arta poate fi un instrument în conştientizarea problemelor cu care ne confruntăm, mi-am îmbinat pasiunea pentru teatru cu îngrijorarea față de schimbările climatice, am pus câteva întrebări, ca să nu fie totul despre mine, şi am făcut un episod despre abordarea schimbărilor climatice într-un spectacol de teatru, ÎN SFÂRȘIT SFÂRŞITUL, în regia Dianei Dragoș, text de Brîndușa Ban.
🎙De: Adriana Creangă

 

🔥”Li(ea)ving the smart city”
O interogare a discursului despre Cluj ca oraș smart, realizată din perspectiva persoanelor care sunt martore la transformarea sa în ultimele două decenii – inclusiv autoarea.
🎙De: Diana Grebleș

 

🔥”Cel mai frumos loc de pe pământ”
Trăim în inima unui ecosistem care depinde direct de viața noastră, de aceea suntem responsabili de viața lui. Dacă nu vedem, nu știm. Dacă nu știm, nu înțelegem. Dacă nu înțelegem, cum putem proteja?
~episod inspirat de melodia “Cel mai frumos loc de pe pământ” a trupei Coma.~
🎙De: Ilinca Humelnicu

 

🔥”Mai departe de frică”
În încercarea de a înțelege cum ne continuăm existența într-un viitor care se anunță distopic, am discutat cu câteva mame și viitoare mame despre speranțele lor pentru generațiile viitoare.
🎙De: Irina Ionescu

 

🔥”Plăcere, vină și climate change”
De curând am reînceput să fiu curios de climate change. Așa că am început să port discuții cu lumea în jurul acestui subiect început de la cuvintele plăcere și vină. Te invit să asculți în acest 40 de minute ce am aflat.
🎙De: Robert Kocsis

 

🔥”COP26 si gazele fosile”
Solidaritatea și ritualuri colective. Un episod despre mișcări sociale de mediu la intersecția dintre a mai lupta împotriva crizei climatice și a îi supraviețui. Cum ne organizăm, vocile cui le ascultăm, si cum împreuna putem crea forme de a ne întări, dincolo de incertitudinile pe care viitorul ni le pregătește.
🎙De: Ani Mărincean

 

🔥”La 3 ne ținem respirația”
Despre Pata Rât, pata orașului de 5 stele, Cluj-Napoca.
🎙De: Anastasia Ștefan


DESPRE ATELIER
Atelierul de documentar radio “Viitoruri Posibile” a explorat relația subiectivă a participanților și a locuitorilor din Cluj cu fenomenul schimbărilor climatice, analizând discursurile despre poluare și adaptare, cine le produce și cum sunt percepute ele la nivelul comunităților locale.


DESPRE ARTISTUL REZIDENT
Flaviu Petean este producător și realizator radio. Între 2018-2020 a produs Alt Cluj și Common Ground în cadrul EBS Radio. La momentul de față, Flaviu activează ca specialist în analiza impactului social și de mediu generat de proiectele de dezvoltare urbană.
Flaviu e interesat de documentarea audio a diferitelor povești ale orașului, fiind implicat în
proiecte ce includ documentarea antropologică și producția de instalații audio care narează experiența spațiului public din perspectiva istoriilor secundare și personale: Insula, Confluențe și Corul Apei în cadrul Someș Delivery, tururile ghidate ReArta, Intensive Reshape Cluj.


Evenimentul face parte din CONTRA CINISMULUI, cea de-a VI-a ediție a Focus Atelier, un proiect al Asociației Reciproca. Dincolo de critica cinică, la îndemână și pasivă, ne întrebăm ce ne mai dă demnitate, speranță și libertate?


Focus Atelier 2021 este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.