Rezidențe 2018

Fact Finding: procese investigative în spațiul urban       
Cu Alex Bodea
18-27 martie // 11:00-16:00
27 martie // 19:00 –prezentare finală și dezbatere
Locație: Casa Tranzit, Cluj
Fact Finding este una dintre modalitățile de interogare și receptare a realității. În acest proces sunt necesare intenția investigativă, un câmp de cercetare stabilit și alegerea unui canal de distribuire a rezultatelor. Mai degrabă decât o căutare a adevărului absolut, investigația pornește din dorința de a recupera detaliile ignorate ale unui lumi suprasaturate de informații. Valoarea descoperirilor este acordată de către observator, important fiind ca el/ea să le prezinte celorlalți printr-o expunere cât mai atractivă. În comparație cu cercetarea academică, investigația jurnalistică și cea juridică, fact finding permite mai multă flexibilitate în privința interpretării informațiilor, încurajând ludicul și folosirea imaginației. Scopul workshop-ului este de a oferi posibilitatea participanților să se familiarizeze cu ideea de bază a fact finding și de a acumula exercițiu practic prin cercetare pe teren, colaborare, comunicare și feedback. Programul atelierului include sesiuni zilnice de observare în spațiul urban, o sesiune de cercetare a mediului instituțional, o perioadă alocată editării în studio, discuții și feedback în fiecare zi, iar în incheierea cursului va avea loc o prezentare publică a rezultatelor. Sunt bineveniți participanți din toate domeniile și cu interese variante.

Participanții vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii, acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, de asemenea, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație, în funcție de mediul ales și interesele personale.” – Alex Bodea

Alex Bodea activează la intersecția dintre artă vizuală și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documntează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea curatoriază ‘The fact finder’, proiect în care spațiul este dedicat relatării experiențelor imediate.

 


Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media
cu Simona Ciotlăuș și Laura Sandu
Data: 20 mai – 6 iunie
Locație: Casa Tranzit
În prezent, tema inegalităților economice apare din ce în ce mai des în discursul politic, cultural și mediatic. Sărăcia e un hot potato al scenei politice, dominantă fiind interpretarea ei ca o insuficiență morală, de aici blamarea în media și caricaturizarea categoriilor  vulnerabile – „săracul e unicul vinovat pentru situația în care se află!”

Participanții la atelier vor analiza, pe parcursul a zece întâlniri, evenimente culturale locale (filme, expoziții, spectacole etc.), se vor familiariza cu tehnicile analizei de discurs și vor avea ocazia de a-și prezenta perspectivele critice prin scriere de articole. Materialele obținute vor putea fi publicate pe site-ul Gazetei de Artă Politică.

Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în  proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.


IF IT’S THE LAST THING I DO: teatrul ca instrument politic
cu Sînziana Koenig şi Nico Vaccari. BÉZNĂ Theatre
Data: 1 – 14 octombrie
Locație: Fabrica de Pensule

„Prin IF IT’S THE LAST THING I DO: teatrul ca instrument politic urmărim să împărtășim cu participanții diferite tehnici, metode și procese pe care le utilizăm când creăm spectacole de teatru social și politic”, spun rezidenții. Atelierul se va concentra asupra procesului de cercetare, a ficționalizării cercetării, importanței rolului artistului-activist și prezentării cercetării cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de a promova schimbarea. Aspectele centrale care vor fi abordate: conceptul de obediență socială și fenomenul social și implicațiile acestuia în climatul social și politic de astăzi.

Se vor folosi mecanismele psihologice, sociale și politice de conformare socială, obediență față de autoritate și fabricarea consimțământului, atât pe plan național cât și pe plan domestic. Scopul nostru este de a aprofunda diferitele tehnici și metodologii pe care le folosim deja în ceea ce privește cercetarea, lucrul cu actorul și devising, care ne vor ajuta să realizăm obiectivul nostru artistic și activist: să folosim teatrul ca o platformă pentru a inspira și a provoca un real activism grassroots.

Sînziana Koenig este co-director artistic al trupei de teatru BÉZNĂ Theatre, fondată la Londra împreună cu Nico Vaccari în anul 2013. În anul 2015 a coordonat atelierul de arta actorului cu actorii Teatrului Gong, Sibiu și atelierul despre educație sexuală și inegalitate de gen cu adolescenți în cadrul Teatrului Gong, Sibiu, precum și mai multe ateliere în străinătate.

Nico Vaccari susține ateliere de teatru atât în România cât și în Marea Britanie cu copii, adolescenți și adulți pe o gamă largă de teme socio-politice importante, folosind imaginația ca pe un instrument creativ. În timpul studiilor la Drama Centre Nico a fondat BEZŃĂ Theatre alături de Sînziana Koenig, colegă la Drama Centre London (2013).

BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru Anglo-Român dedicat schimbării sociale și politice prin artă, educație și activism. În prezent BÉZNĂ (www.beznatheatre.org) face activism social prin artă în cadrul teatrelor și școlilor din România și din Marea Britanie. Aici se creează imagini care provoacă la nivel visceral şi emoţional cu scopul principal de a contesta inechitatea socială şi de a provoca publicul la dialog socio-politic.


Cum ascultăm realitatea? atelier de radio documentar
cu Maria Balabaș

2-10 noiembrie // 16:00-20:00 – întâlniri de lucru
11 noiembrie // 19:00 – prezentare finală
Locație: Casa Tranzit

La Atelierul de radio documentar Cum ascultăm realitatea? se va lucra asupra conceptului de libertate şi a felurilor în care acesta a fost înțeles în România, după Revoluţia din 1989. Vom explora poveşti ale anilor ‘90 care pun în discuţie libertăţile personale, auto-definirea în funcţie de regimul politic şi schimbarea paradigmei culturale.

Documentarul este unul dintre cele mai complexe genuri radiofonice deoarece folosește mediul audio (muzică, interviuri, field recordings), narațiunea și dramaturgia. Documentarul radio poate fi spaţiul înţelegerii şi expresiei subiective a realității.

Scopul atelierului este un proces de lucru în care produsul final vorbeşte atât despre autorul lui, cât şi despre subiectul ales.

Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineata crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică (Generaţia sonoră, Aceasta nu este artă etc.). A participat, de asemenea, în echipa de documentare de Radio România Cultural, pentru proiectul Storymania. A fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio (Maria Tănase. Soundtrack urban pentru o divă, The Casette). A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.


Rezidentele fac parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția include patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sînziana Koenig. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com
Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Institutul Cultural Român și de către Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.