Rezidențe 2017

Programul de rezidențe specific ediției Focus Atelier 360° propune un focus asupra activității a trei artiști din România și din țările din stricta ei vecinătate, Republica Moldova și Bulgaria. Invitații din acest an sunt Nicoleta Esinencu (RM), Veda Popovici (RO) și Alexander Ma nuiloff (BG), selectați grație activității lor puternic ancorate în critica socială și politică și grație reprezentativității pe care proiectele lor o au pentru spațiul cultural comun regiunii.

Focusul pe cei trei artiști se va materializa prin realizarea a trei rezidențe de creație:

01-31 martie 2017 // Istorii personale și politice
Nicoleta Esinencu, dramaturg din Republica Moldova, se află la Cluj unde lucrează la un nou text dramatic pornind de la istoriile personale ale clujenilor și tranziția politică pe care au cunoscut-o. În cadrul propriei rezidențe artistice, Nicoleta susține un atelierul de scriere dramatică, are o reprezentație a unui spectacol produs de teatru-spălătorie, și participă la dezbaterea finală. Textul Nicoletei Esinencu rezultat în urma rezidenței va fi publicat în volumul Focus Atelier 360°, lansat în luna noiembrie.

01-31 mai 2017 // Corpul Revoluționar
Veda Popovici, artistă politică din România, se află la Cluj unde documentează tema „Corpul Revoluționar”. CR este proiect de artă colaborativă și performativă ce investighează experiența de proteste și implicare civică a participanților. În cadrul propriei rezidențe artistice, Veda susține un atelier, prezintă un performance și participă la o dezbatere, toate evenimentele guvernând în jurul temei centrale.

01-30 septembrie // Fear and Love in Cluj
Alexander Manuiloff, scenarist și scriitor din Bulgaria,  se află la Cluj unde documentează tema „Fear and love Cluj” – proiect ce prospectează punctele conflictuale și disociative ale comunităților clujene, cât și elementele de solidaritate și perspectivele comune. În cadrul propriei rezidențe artistice, Alexander susține un atelierul de scriere de scenarii performative, are o reprezentație a unui spectacol, și participă la dezbaterea finală. Textul rezultat în urma rezidenței va fi publicat în volumul Focus Atelier 360°, lansat în luna noiembrie.

Fiecare rezidență este însoțită de câte un atelier practic la care pot participa persoanele interesate de tema abordată. Vezi AICI atelierele susținute de invitații Focus Atelier 360°.
___________________________________________________________________________________________
Programul de rezidențe din anul 2017 este posibil datorită co-finanțării Administrației Fondului Cultural Național.