Vernisaj // “NU ATINGEŢI” Prezentare // FACT FINDING
27 martie // 19:00
Locație: Casa Tranzit
Moderatori: Alex Bodea și Claudiu Lorand Maxim
Expoziția se poate vizita între 27.03-01.04
Timp de șase zile, participanții la atelier au accesat diferite zone și contexte ale Clujului: instituții, spații publice, culisele diferitelor locuri de muncă. Fie că este vorba de rutina străzii care se arată mult mai bogată la o observație atentă, fie de partea nevăzută a Grădinii Botanice, de raftul cu cele mai vechi cărți ale Bibliotecii Universitare, de rimtul fabricii Clujana sau a Tipografiei IDEA, de realitățile din căminul de bătrâni Casa Teodora și energia tânără a echipei de fotbal feminin Olimpia, participanții au cules detalii, au făcut observații și au meditat asupra ceea ce au văzut, fiecare aducând un punct de vedere unic.
Atâtea priviri, atâtea perspective.
Vernisajul este compus dintr-o prezentare susținută de Alex Bodea a practicii „Fact Finder” și a spațiul cu același nume pe care ea îl curatoriază în Berlin și expunerea susținută de către participanți asupra muncii și experienței atelierului și deschiderea publică a expoziției „NU ATINGEȚI” ce strânge la un loc lucrările create în cadrul atelierului.
_____________________________________________________
Alex Bodea activează la intersecția dintre arte vizuale, jurnalism și poezie. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documentează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea este curatoarea galeriei The Fact Finder – http://www.thefactfinder.de/.
Dezbatere // “Reprezentări ale „sărăciei” în artă și mass-media”
6 iunie // 19:00
Locație: Casa Tranzit
Moderatori: Laura Sandu și Simona Ciotlăuș
Dezbaterea <<Reprezentări ale „sărăciei” în artă și mass-media>> este evenimentul care încheie seria de întâlniri din cadrul Atelierului „Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media” cu Laura Sandu şi Simona Ciotlăuș, care face parte din ”Paradigme în Arta Documentară”, ediția a IV-a a platformei Focus Atelier, un proiect Reciproca.
Vă invităm la evenimentul de miercuri, 6 iunie, ca să ne întrebăm împreună, pornind de la subiectele propuse, cum am putea vorbi despre „sărăcie” în moduri care să creeze solidaritatea, în loc de a bloca în continuare construirea ei. Ghilimelele sunt importante – am vrea să pornim de la chiar termenul de „sărăcie” – ce semnificații și ce potențial are folosirea lui? Putem să ne referim la chestiuni sistemice folosind și alți termeni și dacă da, ce fel de termeni? Și nu în ultimul rând, ca să vedem cum sunt posibile reprezentări emancipatoare și care ar putea fi caracteristicile lor.
Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.
Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.
Repetiție deschisă // If it’s the last thing I do
14 octombrie // 19:00
Locație: Fabrica de Pensule
Repetiția deschisă „If It’s The Last Thing I Do” este prezentarea finală a muncii participanților la atelierul „If It’s The Last Thing I Do: teatrul ca instrument politic“ susținut de co-directorii artistici ai BÉZNĂ Theatre, Nico Vaccari și Sînziana Koenig.
Timp de două săptămâni, participanții la atelier li s-au alăturat lui Nico și Sînziana în primele etape de construire a unui spectacol BÉZNĂ Theatre: etapele de cercetare imersivă, ficționalizare a cercetării și contextualizarea experiențelor personale.
Momentul în care am fost marginalizați.
Momentul în care violențele păreau de neoprit.
Momentul în care am fi putut interveni dar ne-a fost teamă.
Momentul în care am acceptat autoritatea și am tăcut.
Participanții au investigat fenomenele de conformitate socială, obediența către autoritate și efectul spectatorului, atât prin cercetare obiectivă cât și prin prisma propriilor amintiri. Repetiția deschisă este un colaj dialectic de materiale de cercetare și amintiri personale.
BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru Anglo-Român dedicat schimbării sociale și politice prin artă, educație și activism. În prezent BÉZNĂ (www.beznatheatre.org) face activism social prin artă în cadrul teatrelor și școlilor din România și din Marea Britanie. Aici se creează imagini care provoacă la nivel visceral şi emoţional cu scopul principal de a contesta inechitatea socială şi de a provoca publicul la dialog socio-politic.
Expoziție sonoră // Libertatea înseamnă să fii liber
11 noiembrie // 19:00
Locație: Casa Tranzit
Atelierul de radio documentar „Cum ascultăm realitatea?”, facilitat de Maria Balabaș, a urmărit o abordare reflexivă a conceptului de libertate personală, a auto-definirii în funcție de regimuri politice și a schimbării paradigmelor culturale. Timp de nouă zile, participanții au colecționat povești, interviuri și observații, familiarizându-se în același timp cu metodele specifice producției unui material de radio documentar.
Expozițai sonoră va fi urmată de o discuție cu participanții la atelierul de radio documentar și artista în rezidență – Maria Balabaș.
„Împreună cu colegii mei am chestionat imaginarul anilor ’90, urmele lăsate de această perioadă în vieţile noastre, transformările „libertăţii”. Din acest exerciţiu – deopotrivă conceptual şi auditiv – am adunat şi selectat frânturi din realitatea înconjurătoare care să comenteze sau ilustreze tema. Demersul a fost mai degrabă personal, subiectiv, mai puţin strict jurnalistic şi mult mai implicat emoţional. Interviuri, eseuri, înregistrări de teren, discuţii cu prietenii sau cu familia – toate sunt mijloace prin care ne-am concentrat atenţia asupra lumii şi, înregistrând-o, am transformat-o în materia noastră de lucru. Rezultatul va fi o expoziţie audio, o desfăşurare în timp a experienţelor trăite împreună pe parcursul acestor zile, pentru că şi o audiţie comună este un moment simbolic pentru comunitate” a declarat Maria Balabaș.
Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineata crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică. Maria fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio și selecționată la Grand Prix Nova. A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.