Atelier de teatru audio cu Mihai Lukács

DEZVOLTATORII

atelier de teatru audio cu MIHAI LUKÁCS

📌  13 octombrie – 21 octombrie (DEADLINE!) // Înscrieri (rolling admission*) AICI >>> https://forms.gle/1F7msxmYKVRMRFdq7
📌 26 octombrie – 15 noiembrie – sesiuni de discuții și teren [orarul va fi stabilit ulterior relativ și la programul persoanelor participante]
📌 15 noiembrie – audiția piesei

Atelierul de teatru audio este dedicat persoanelor interesate de a colabora într-o producție de teatru și artă audio pe tema crizei locative a orașului Cluj, de text de teatru, cât și de tema atelierului.
(B)orders, cea de-a V-a ediție a Focus Atelier, se concentrează asupra granițelor materiale și imateriale impuse și reproduse în societatea contemporană.

Participarea la atelier este gratuită în funcție de locurile disponibile și în urma selecției.


DESPRE ATELIER:

“Dezvoltatorii” este un experiment auditiv de punere în prim-plan, prin mijloacele artistice teatrale și sonore, a unui univers crucial pentru Clujul de azi: lumea dezvoltatorilor imobiliari. Prin acest proiect vom urmări spunerea unei povești ascunse și prea puțin accesibile societății, prin construcția unor personaje generice. Atunci când vorbim de dezvoltarea imobiliară din Cluj, principala afacere prosperă a orașului, protagoniștii lipsesc.

Povestea noastră va începe în anii 2000, când odată cu dezvoltarea orașului încep evacuările masive. Cele două procese sunt strâns legate:

“În anii 2000, alungarea romilor deposedați de resurse pare că s-a transpus în mediul urban, iar acest fenomen ţine de politicile de dezvoltare ale oraşelor, când politicile neoliberale încep să predomine şi dezvoltarea oraşelor urmăreşte mai ales atragerea investitorilor străini şi o regenerare urbană, care înseamnă aşa-zisa curăţare a unor case, locuinţe, apartamente care nu sunt adecvate unor standarde urbanistice dorite, și care sunt amplasate pe terenuri vizate de dezvoltatori, unde se doreşte construirea unor clădiri de birouri, bănci sau clădiri de locuințe vândute la un preț mare.” (Eniko Vincze)
Cine sunt dezvoltatorii imobiliari clujeni? Care sunt poveștile lor? Cum au făcut avere? De ce este media tabloidă fascinată de viețile lor opulente? Cum privesc ei relațiile sociale și cele mai dure metode neoliberale de pauperizare a categoriilor vulnerabile? Cum au reușit să devină principalii agenți ai politicilor agresive de segregare socială?
Atelierul va integra munca de teren (interviuri, înregistrări sonore, vizită de situri), prezentări din partea invitaților și a participanțior precum și un dialog constant cu o echipă de cercetători ce au expertiză în problematica locuirii.

DESPRE MIHAI LUKÁCS:

Mihai Lukács (n.1980) este regizor de teatru, cercetător, și artist, doctor în studii de gen comparate al Universității Central Europene din Budapesta. În 2020 a inițiat Arhiva de Sunet, alături de Paul Breazu și Ionuț Dulămiță, o încercare de mapare audio a ultimilor 30 de ani la intersecția dintre muzica românească și principalele procese socio-politice. Ultimele sale practici performative vorbesc despre contraistorii locale și cercetarea afectivă a arhivelor (Mama, All I Want for Bucharest is an Earthquake, Cultul Personalității, The Jester; Or How to Embody the Archive, De ce dezastrele aleg marile orașe), relația dintre romi și ne-romi (American Gypsy, Kali Tras/Frica neagră, Bambina, regina florilor, albastru/portocaliu, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, Gadjo Dildo,Sara Kali- The Dark Madonna), umilire publică (Public Humiliation #1-3, Like a Bit of Luggage, Public Art Humiliation), eliberare sexuală (Queer Worker, Queercore), credință și excludere (Enoria Procleților, Liturghia Sfântului Haralambie), evacuări forțate și lipsa adăpostului (La Harneală, Semne pentru PAFA) și în general despre inegalitate, rezistență și intersubiectivitate. Spectacolul de teatru Kali Tras/Frica neagră a primit Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național 2018. A publicat articole în Analize Journal of Gender and Feminist Studies, Arta, Baricada, Bezna, Egophobia, Gazeta de Artă Politică, Játéktér, Holocaust.


DESPRE INVITAȚI:

MUZICIAN & SOUND-DESIGNER:
Adrian Cimpoeșu este artist vizual si muzician, absolvent al Universitatii de Arta si Design “Ioan Andreescu”, din Cluj Napoca, sectia Foto-Video si Procesare Computerizata a Imaginii. Muzical activ in Cluj din 2003, organizeaza, ca dj si live-performer, petreceri si concerte sub numele Electroclown. Colaborează cu regizori de teatru si film pentru audio-design, video-montaj si productie muzicala, continuând să producă și să mixeze muzica din pasiune. Este membru co-fondator al asociației Arta Capoeira, actualmente Cercul Întreg- centru multi-cultural educational. Lucrează cu capoeira angola și muzica comunitară, organizând workshop-uri de muzica improvizată sau capoeira angola. Face sound design și producție muzicală pentru piese de teatru. Are un proiect de productie si performance muzical sub numele de VĂZDUH.

 

 

 

ECHIPA TEORETICĂ

Costi Rogozanu

Nãscut 1977, a terminat Facultatea de Litere în Bucuresti. Este ziarist, critic literar, eseist politic. A lucrat pentru Eveninentul Zilei (2001-2003), Publimedia (2003-2006), Cotidianul (2006-2010), Realitatea (2011-2020), Libertatea (2020). Membru CriticAtac. Are la activ un număr mare de intervenții variate (video, text, artistice pentru Tranzit Cluj în 2017) legate de harta problemelor sociale în România si Europa.

 

 

 

 

 

Enikő Vincze

Profesor în sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai, cu cercetări și publicații despre politici identitare, naționalism, feminism, etnicitate și gen, excluziune și marginalizare socială, intersecționalitate, rasism, rasializare, injustiție spațială, dezvoltare urbană inegală, locuire. Membru fondator și președinta Fundației Desire din Cluj din 1996, din 2010 este implicată în inițiative activiste împotriva evacuărilor forțate și ghetoizării, co-inițiatoare a mișcărilor pentru dreptate locativă Căși sociale ACUM! și Blocul Pentru Locuire, participantă la activitățile Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș. Este co-autoare a două studii recente: Șantier în lucru pentru profit. Redezvoltare urbană în Cluj (https://www.desire-ro.eu/?p=3867), și Locuirea în Cluj-Napoca. Fond locativ, dezvoltare imobiliară și evacuări (https://casisocialeacum.ro/…/locuirea-in-cluj-napoca…/)

 

 

 

George Zamfir
Doctorand în sociologie la Universitatea Babes-Bolyai. Membru co-fondator al mișcărilor Cași Sociale ACUM și Blocul pentru Locuire. În ultimii ani a lucrat ca activist pentru dreptul la locuire. Printre activități: organizare comunitară, analiză de politici publice, organizare de evenimente, redactor la publicația “Cărămida. Ziarul Dreptății Locative.” A colaborat cu Fundația Desire și Rosa Luxemburg Belgrad. Printre publicațiile sale se numără: “Racialised housing unevenness in Cluj-Napoca under capitalist redevelopment” (co-autor); ‘Raport asupra evacuărilor forțate din România 2008 – 2017’ (coordonator), ‘Cluj, capitală Culturală sau justiție culturală ca soluție la injustiții sociale?’; ‘Locuirea în Cluj-Napoca. Fond locativ, dezvoltare imobiliară și evacuări’ (co-autor).