Atelier de scriere dramatică cu Nicoleta Esinencu

MUNCĂ. SUPRAVIEȚUIRE. ALIENARE

atelier de scriere dramatică cu NICOLETA ESINENCU

📌 Înscrieri: 7 septembrie – 17 septembrie ( DEADLINE ❗ ) // (rolling admission*) AICI >>> https://forms.gle/wiCrJQRoEK6csoWV8
📌 Desfășurarea atelierului: 21 septembrie – 4 octombrie // 17:00 – 20:00 – întâlniri de lucru la distanță (email, Skype, telefon, etc.)

Atelierul este dedicat scriitoarelor și scriitorilor, dramaturgelor și dramaturgilor, artistelor și artiștilor, studentelor și studenților, cercetătoarelor și cercetătorilor interesate/ți de teatru politic, teatru documentar, scriere dramatică, cât și de tema atelierului.

*rolling admission presupune evaluarea aplicațiilor din momentul în care sunt primite; se diferențiază de înscrierile standard prin faptul că nu se așteaptă data limită pentru evaluarea tuturor aplicațiilor. astfel o parte din comunicarea selecției se va putea face chiar înainte de 17 septembrie.
Participarea la atelier este gratuită, iar locurile disponibile sunt alocate în urma selecției.
__________________________________________________

DESPRE ATELIER:

Atelierul își propune să exploreze teama muncii în capitalism.
De la migrație și munca sezoniera la exploatare.
Munca la sparanghel sau munca din abatoare.
Munca mamelor ca îngrijitoare, fie în Austria, fie în Itlaia.
Munca neplătită, munca casnică.
Munca în fabrici, în uzine, în corporații pe timp de pandemie.
Munca de acasă sau munca din prima linie.

Astfel, vom lucra înspre conturarea unui portret al muncitoarei/ muncitorului în capitalism. Ne vom propune să deconstruim imaginea despre vest și est. Și nu în ultimul rând, vom dezvolta o viziune utopică asupra muncii în lumea în care trăim.

Participantele/ții se vor concentra pe scriere, pe procesul de documentare și pe explorarea teoretica a subiectelor. Vor fi ghidate/ți, vor avea parte de feedback individual, sau în unele cazuri colectiv, fie el intr-o formă online, via email, Skype, telefon sau prin alte forme de comunicare stabilite de comun acord.
Participantele/ții la atelier vor avea parte și de un suport teoretic (feedback, documentare, etc ) de la o echipă de experte/experți: Victoria Stoiciu, Veronica Lazăr, Florin Poenaru, Alexandra Voivozeanu.

Textele scrise pe parcursul atelierului vor fi editate într-un volum care va fi publicat în luna noiembrie.

___________________________________________________

DESPRE NICOLETA ESINENCU:

Nicoleta Esinencu este dramaturgă și regizoare de teatru din Republica Moldova. În 2001 absolvă Facultatea de Teatru din cadrul Universității de Arte din Moldova, specializarea Dramaturgie și Scenaristică, devenind o prezență activă în lumea teatrului din Europa de Est. În 2003 urmează o bursă de studii la Academia Solitude din Stuttgart. Textul ei Fuck you, Eu.ro.Pa! a fost publicat în cadrul celei de-a 51-a ediții a Bienalei de la Veneția (2005) și a declanșat numeroase dezbateri în România și Moldova.
În 2010 Nicoleta Esinencu co-fondează în Chișinău teatrul independent Teatru-spălătorie. La spălătorie revizuiește performance-ul bilingv A(II)Rh+ despre xenofobie și rasism în societatea contemporană și dezvoltă piesa de teatru-documentar Clear History, despre holocaustul din Moldova. Împreună cu directorul de teatru german Jessica Glause, Esinencu lucrează la piesa documentar despre comunitatea LGBT din Moldova: Dear Moldova, can we kiss just a little bit?, o piesă performată de non-actori. Cele mai recente lucrări ale acesteia sunt American Dream (2014), Uneducated (2015), Кстати о погоде (Apropo, despre vreme, 2016) și Life (2016). Explorează condițiile de muncă și politicile exploatative duse de Uniunea Europeană și organizațiile internaționale în Moldova în Recviem pentru Europa (2018), critica dintr-o perspectivă feministă a discursului patriarhal propagat de biblie, care domină până azi societățile noastre, în Evanghelia după Maria (2018), produs de teatrul Rampe, Stuttgart. Colaborează la spectacolul Baladele memoriei (2018), produs de Reactor de creaţie şi experiment, care documentează, arhivează şi redă poveștile persoanelor de vârstă înaintată, urmărind felul în care au fost influenţate de anii duri ai tranziţiei şi de capitalism. Chestionează instituția familiei și denunță instituțiile care profită cel mai mult de pe urma ei: biserica, statul și întregul sistem capitalist în Abolirea Familiei (2019), produs de HAU Hebbel am Ufer, Berlin.

Piesele Nicoletei Esinencu sunt prezentate în România, Suedia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Germania, Rusia, Japonia, SUA, Franța și Austria. Textele ei au fost traduse în germană, engleză, franceză, bulgară și poloneză și au fost publicate în România, Germania, Franța, Bulgaria, Austria și Polonia.România (la IDEA), în Germania (la Walther Koenig, Solitude Press), în Franța (la L’Espace d’un instant), Bulgaria, Austria și în Polonia.

Suportul teoretic al atelierului va fi asigurat de:

 

VERONICA LAZĂR

Veronica Lazăr a studiat filosofia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și a predat (2008-2013) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – cursuri și seminarii de epistemologie, comunicare, teorii ale cunoașterii în filosofia clasică, teorii politice, filosofie contemporană. A predat (2011-2013) și seminarii dedicate conceptelor fundamentale ale teoriei critice la Școala Populară de Artă Contemporană (ȘPAC-Protokoll, Cluj).

E membră fondatoare a Centrului pentru Cercetarea Gândirii Politice Moderne, Cluj, și a Școlii Populare de Artă Contemporană (ȘPAC-Protokoll, Cluj). A fost colaboratoare permanentă a Galeriei Studio Protokoll, Cluj; a revistei Idea artă+societate, Cluj; a site-ului Criticatac.

A publicat diverse articole și studii științifice în reviste naționale și internaționale și în volume colective. A tradus din limbile engleză, franceză, spaniolă. A publicat diverse articole în revistele Cultura, Observator cultural, Vatra, Criticatac.
Actualmente lucrează la Editura Tact, Cluj.

 

FLORIN POENARU

Florin Poenaru este lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, a obținut un doctorat în antropologie la Central European University și a fost Fulbright Fellow la CUNY. Domenii de interes: clase sociale, analiza istorică a capitalismului, socialism, teorii sociale și ale istoriei. Ultima carte publicată: Locuri comune (Tact 2017).

 

 

 

 

 

VICTORIA STOICIU

Victoria a urmat cursuri de licență și master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în prezent este doctorandă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2006, director de programe al Fundației Friedrich Ebert Stiftung Romania. În această calitate a coordonat o serie de proiecte, dintre care amintim: “Impact of the economic crisis on Romanian labour mobility”, „Sustainable Romania”, „Ageing in Romania”, „Romanian youth: values, expectations and life style”. Este bursieră Transatlantic Forum on Migration and Integration (GMF) şi absolventă a Şcolii Europene pentru Democraţie din Cadrul Consiliului
Europei. Semnează articole în presa scrisă (Dilema veche, România Liberă) și în mediul on-line (CriticAtac, România curată). De-a lungul timpului a fost implicată în diverse proiecte de cercetare din universități și instituții din țară și străinătate: munca precară și forme atipice de muncă (Dublin City University Business School, 2015-2016), migrația tinerilor (Asociația Novapolis, 2014-2015), cercetări despre mobilitatea muncii și probleme sociale (Societatea Academică Română, 2001-2006).