MUNCĂ. SUPRAVIEȚUIRE. ALIENARE
atelier de scriere dramatică cu NICOLETA ESINENCU
📌 Înscrieri: 7 septembrie – 17 septembrie ( DEADLINE ❗ ) // (rolling admission*) AICI >>> https://forms.gle/wiCrJQRoEK6csoWV8
📌 Desfășurarea atelierului: 21 septembrie – 4 octombrie // 17:00 – 20:00 – întâlniri de lucru la distanță (email, Skype, telefon, etc.)
Atelierul este dedicat scriitoarelor și scriitorilor, dramaturgelor și dramaturgilor, artistelor și artiștilor, studentelor și studenților, cercetătoarelor și cercetătorilor interesate/ți de teatru politic, teatru documentar, scriere dramatică, cât și de tema atelierului.
*rolling admission presupune evaluarea aplicațiilor din momentul în care sunt primite; se diferențiază de înscrierile standard prin faptul că nu se așteaptă data limită pentru evaluarea tuturor aplicațiilor. astfel o parte din comunicarea selecției se va putea face chiar înainte de 17 septembrie.
Participarea la atelier este gratuită, iar locurile disponibile sunt alocate în urma selecției.
__________________________________________________
DESPRE ATELIER:
Atelierul își propune să exploreze teama muncii în capitalism.
De la migrație și munca sezoniera la exploatare.
Munca la sparanghel sau munca din abatoare.
Munca mamelor ca îngrijitoare, fie în Austria, fie în Itlaia.
Munca neplătită, munca casnică.
Munca în fabrici, în uzine, în corporații pe timp de pandemie.
Munca de acasă sau munca din prima linie.
Astfel, vom lucra înspre conturarea unui portret al muncitoarei/ muncitorului în capitalism. Ne vom propune să deconstruim imaginea despre vest și est. Și nu în ultimul rând, vom dezvolta o viziune utopică asupra muncii în lumea în care trăim.
Participantele/ții se vor concentra pe scriere, pe procesul de documentare și pe explorarea teoretica a subiectelor. Vor fi ghidate/ți, vor avea parte de feedback individual, sau în unele cazuri colectiv, fie el intr-o formă online, via email, Skype, telefon sau prin alte forme de comunicare stabilite de comun acord.
Participantele/ții la atelier vor avea parte și de un suport teoretic (feedback, documentare, etc ) de la o echipă de experte/experți: Victoria Stoiciu, Veronica Lazăr, Florin Poenaru, Alexandra Voivozeanu.
Textele scrise pe parcursul atelierului vor fi editate într-un volum care va fi publicat în luna noiembrie.
___________________________________________________
DESPRE NICOLETA ESINENCU:
Piesele Nicoletei Esinencu sunt prezentate în România, Suedia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Germania, Rusia, Japonia, SUA, Franța și Austria. Textele ei au fost traduse în germană, engleză, franceză, bulgară și poloneză și au fost publicate în România, Germania, Franța, Bulgaria, Austria și Polonia.România (la IDEA), în Germania (la Walther Koenig, Solitude Press), în Franța (la L’Espace d’un instant), Bulgaria, Austria și în Polonia.
Suportul teoretic al atelierului va fi asigurat de:
VERONICA LAZĂR
Veronica Lazăr a studiat filosofia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și a predat (2008-2013) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – cursuri și seminarii de epistemologie, comunicare, teorii ale cunoașterii în filosofia clasică, teorii politice, filosofie contemporană. A predat (2011-2013) și seminarii dedicate conceptelor fundamentale ale teoriei critice la Școala Populară de Artă Contemporană (ȘPAC-Protokoll, Cluj).
E membră fondatoare a Centrului pentru Cercetarea Gândirii Politice Moderne, Cluj, și a Școlii Populare de Artă Contemporană (ȘPAC-Protokoll, Cluj). A fost colaboratoare permanentă a Galeriei Studio Protokoll, Cluj; a revistei Idea artă+societate, Cluj; a site-ului Criticatac.
FLORIN POENARU
VICTORIA STOICIU
Victoria a urmat cursuri de licență și master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în prezent este doctorandă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2006, director de programe al Fundației Friedrich Ebert Stiftung Romania. În această calitate a coordonat o serie de proiecte, dintre care amintim: “Impact of the economic crisis on Romanian labour mobility”, „Sustainable Romania”, „Ageing in Romania”, „Romanian youth: values, expectations and life style”. Este bursieră Transatlantic Forum on Migration and Integration (GMF) şi absolventă a Şcolii Europene pentru Democraţie din Cadrul Consiliului
Europei. Semnează articole în presa scrisă (Dilema veche, România Liberă) și în mediul on-line (CriticAtac, România curată). De-a lungul timpului a fost implicată în diverse proiecte de cercetare din universități și instituții din țară și străinătate: munca precară și forme atipice de muncă (Dublin City University Business School, 2015-2016), migrația tinerilor (Asociația Novapolis, 2014-2015), cercetări despre mobilitatea muncii și probleme sociale (Societatea Academică Română, 2001-2006).