HEALING PORTRAITS | Itinerariu performativ

Healing portraits – itinerariu performativ arată lucrările participantelor și participanților la atelierul multidisciplinar de arte performative “Healing Portraits”, coordonat de regizorul Eugen Jebeleanu.

Accesul este liber, cu rezervare la https://forms.gle/M9pAVEj2q48NXJjA8
Numărul maxim de spectatori este de 40.


⭐Ultimul cântec
⏰Ora 16.30
Durata: 20 min
Locație: Reactor de Creație și Experiment (Str. Petöfi Sándor 4)
Echipa: Alexandra Mocan, Alex Rațiu, Cristian Opriș, Simona Țăruș
Limba: Română
Un asamblaj de spoken word și intervenție video care explorează tema pierderii într-o varietate de instanțe, așa cum este ea trăită în istoriile noastre personale. De la dezinvestirea și înstrăinarea la care ne împinge politicul, izolare, hora lumii, anticiparea pierderii, despărțire și doliu, intoarcere în timp, la purificare și restart, construim bântuiți de ultimul cântec al păsării kauaii oo, un ceremonial al finitudinii.


⭐Cum să fii disponibilx emoțional (walk self-performativ)
⏰ Ora 17.00 și 18.00
Locație: traseul Reactor-ZIZ (5 participanți) și ZIZ-Casa Tranzit (5 participanți)*
Durata: aprox. 15 minute
Concept: Olivia Grecea
Limba: română
Descriere: În plină postironie încă mi se par valabile deschiderea și vulnerabilizarea. Curajul și sentimentalismul. Îți ofer 15 minute de disponibilitate emoțională și (sper) ludică. Prezența mea e filtrată de distanța fizică. Spațiul dintre noi e libertatea.
*Participanții vor scana un cod QR la începutul traseului și vor avea nevoie de aplicația Instagram și de căști pentru comunicare.


⭐Mirror Box
⏰ Ora: 17.30
Durata: 30 min
Locație: ZIZ – Art and Social Area (Str. Paris nr. 5)
Echipa: Andreea Roxana Bolovan, Matei Maxim, Cristina Varga, Doru Vatavului
Limba: Română
Mirror Box trasează fire de legătură între o serie de istorii personale distincte. Aceleași imagini ajung să capete noi sensuri în momentul în care ecranul și privirea povestitorului se întâlnesc. Ecranul devine oglinda unei povești pe care o descoperi din unghiuri noi. Poate un astfel de proces să aibă un efect terapeutic? Poate să vindece?


⭐Locuiri
⏰Ora: 18.30
Durata: 20 min.
Locație: Tranzit Sala Mare
Echipa: Juan-Jose Almarza, Adriana Creangă, Mihaela Cîrjan, Ati Gödri
Limba: Română
Instalația video “Locuiri” unește 4 perspective asupra locuirii în pandemie. Mediile intime (cabina unui camion, o cameră de cămin, un apartament) şi drumul către Pata Rât devin medii sociale şi politice, precum imagini ale unui manifest.


⭐Dintre
⏰Ora: 19.00; 19.15; 19.30; 19.45;
Durată: 15 min/ pot intra de 4 ori, grupuri de 10 oameni
Locație: Casa Tranzit (Str. G. Barițiu nr. 16) – Sala Studio etaj
Echipa: Grațiela Bădescu, Olivia Grecea, Ioana Hogman, Mihai Pecingine-Bădescu
Limba: română
Acesta este un muzeu al conștientizării gesturilor care nu poartă exigența intenției și ghidajului. Care nu necesită atenția celui care le face, nici a celorlalți. O aruncare înapoi într-un timp-artefact. Pentru a nu-i uita densitatea. Pentru a nu-i uita indiferența.


⭐Una Fuoriclasse (desktop documentary)
⏰Ora: 19.00; 19.30
Durată: 29 min/ pot intra de 2 ori, grupuri de 10 oameni
Locație: Casa Tranzit – Sala Mare
Echipa: Lukas Braun, Juan-Jose Almarza
Limba: Engleză
O analiză generală a gimnasticii permite sărbătorirea unei prietenii care este menținută în mod virtual.


⭐Angel shot
⏰Ora: 20.00
Durata: 15 min
Locație: Casa Tranzit – Bucătărie
Limba: română și engleză
Echipa: Simona Țăruș, Cristina Varga
Angel shot propune un performance manifest care să vină în sprijinul victimelor abuzurilor domestice, numărul cazurilor femeilor abuzate din România fiind semnificativ mai mare odată cu declanșarea pandemiei. Printr-un discurs care trasează o paralelă între viziunea patriarhală și realitățile crunte din toata lumea, Angel Shot oferă o voce celor care nu au puterea să vorbească.


⭐This text – Manifesto for drama in time of emergency
(lectură performativă în limba engleză)
Text: Yann Verburgh
⏰Ora: 20.30
Locație: Casa Tranzit – Curte
Durata: 30 min
Echipa: coordonator lectură Eugen Jebeleanu
Limba:engleză
Acest text e un text dramatic. Adjectiv. Teatru. A juca teatru. Artă. Joc. Mare pericol. Alarmant. Spectacol. Teatral. Exagerat de grav. Violent. Tragedie. Serios sau patetic. Comic sau realist. Gravitate excesivă. Acest text are dreptul să se simtă bine ?
Acest text are dreptul să te facă pe tine să te simţi bine ? Acest text se simte responsabil de ce poate crea. Acestui text îi este frică de ce poate crea în tine.

DESPRE ATELIER:
HEALING PORTRAITS este un atelier la intersecția dintre teatru și cinema. Împreună, participanții au urmărit portretizarea unor istorii personale din timpul pandemiei, poveștile lor sau ale cunoscuților lor. Fiecare echipă a constituit o lucrare hibridă de durată scurtă-medie care contribuie la forma finală a proiectului HEALING PORTRAITS.


Evenimentul face parte din CONTRA CINISMULUI, cea de-a VI-a ediție a Focus Atelier, un proiect al Asociației Reciproca. Dincolo de critica cinică, la îndemână și pasivă, ne întrebăm ce ne mai dă demnitate, speranță și libertate?


Focus Atelier 2021 este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
See Less