Expoziţii 2018

Life (producție teatru-spălătorie; spectacol în română și rusă )
22 martie // 19:00
Locație: REACTOR de creație și experiment (Str. Petofi Sandor nr.4, Cluj-Napoca)

Echipa spectacolului:
Ion Borș, Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Alice Monica Marinescu, Kira Semionov, Doriana Talmazan

Avînd ca punct de pornire dialogurile telefonice purtate de artista vizuală, Alevtina Kakhidze, care locuiește în prezent în Kiev cu mama ei care se află în Jdanovka, regiunea Donbass, Liudmila Andreevna. Care încearcă să-și trăiască viața într-un mod demn într-un oraș aflat în mijlocul războiului. Un oraș în care oamenii au încetat să-și mai dea “Bună ziua” și în care societatea s-a divizat dintr-o dată între ei și noi.

LIFE chestionează posibilitățile și limitele rezistenței individuale pe timp de război. În secolul în care bătăliile nu se mai duc și nu se mai cîștigă doar pe cîmpul de luptă. Ci ajung prin intermediul propagandei din mass media și din rețelele sociale chiar în ograda ta, transformînd pînă și grădinița împreună cu copilul tău într-o armă de luptă.

Un spectacol comisionat de HAU Hebbel am Ufer, Berlin; produs de teatru-spălătorie; coprodus de HAU Hebbel am Ufer, Berlin, Zürcher Theater Spektakel, FFT Düsseldorf; cu susținerea Fundației Federale Culturale Germane în cadrul festivalului “Estetica Rezistenței – Peter Weiss 100”

 


Instrumentar Revoluționar / Antrenament pentru Resentiment 3 (performance cu Veda Popovici)
5 mai // 19:00
Locație: 
Casa Tranzit (Str. George Barițiu nr.16, Cluj-Napoca)

Resentiment este ceea ce cei ce dețin și exercită puterea văd în orice istorie a marginalității și rezistenței. Conform lor, resentimentul este expresia unor personaje inadaptate, jenante și inconfortabile ce se hrănesc din dispreț și din repetarea iar și iar a amintirii injustițiilor îndurate. Viziunile resentimentare considerate deja clasice sunt feminismul, lupta de clasă și anti-colonialismul. Folosit pentru a reprezenta condescendent și expeditiv experiențele marginii, resentimentul mai poate păstra, însă, o utilitate.

Antrenamentul constă din câteva proceduri simple inspirate din Istoria Artei Retrasată prin Pătratul Negru, ce evocă posturi ale corpului femeii din istoria artei. Repetându-le iar și iar, aceste exerciții fizice pregătesc subiectul pentru actualizarea resentimentului ca stare ce asigură instituirea spațiului public antagonist. Resentimentarii și resentimentarele de pretutindeni nu uită și nu iartă nedreptăți ce le-au fost aduse. Nu vor pace și nici negocieri.


Statul
01 septembrie // 19:00
Locație: REACTOR de creație și experiment (Str. Petofi Sandor nr.4, Cluj-Napoca)

Bazat pe cazul tinerilor din Bulgaria care s-au autoincendiat în 2013 ca formă de protest, spectacolul chestionează modul în care  societatea se constituie pe baza valorilor comune.