DEZVOLTATORII // Spectacol de teatru audio

>> LUCRARE COLECTIVĂ <<
_____________________________________________________
DEZVOLTATORII
Spectacol de teatru audio
O zi plină de întâlniri extraordinare din viața unui dezvoltator imobiliar local și a șoferului său. O călătorie prin Clujul în plină dezvoltare, atât pe orizontală, cât și pe verticală.
O poveste pur ficțională sau poate una pe care o știm deja prea bine.
Echipa: Ioan Cristian Boboescu, Adriana Creangă, Mihai Lukács, Lorand Maxim, Marina Melenti, Carmen Moraru, Székely Örs, Costi Rogozanu, Ioana Sileanu, Adi Tudoran, Roxana Țentea, Enikő Vincze, Tavi Voina, George Zamfir.
Dezvoltatorii a fost conceput în cadrul atelierului coordonat de regizorul Mihai Lukács, rezidentul lunii noiembrie la Focus Atelier (B)orders
_____________________________________________________
//18 noiembrie// 19:00 // Link disponibil în curând, pe evenimentul de facebook
//18 noiembrie// 20:00 // discuție online cu invitații noștrii: Costi Rogozanu, Adi Tudoran, Enikő Vincze și George Zamfir. Discuția va fi accesibilă pe pagina Facebook Focus Atelier Cluj.
ACCESUL ESTE LIBER

DEZVOLTATORII este un experiment auditiv de punere în prim-plan, prin mijloacele artistice teatrale și sonore, a unui univers crucial pentru Clujul de azi: lumea dezvoltatorilor imobiliari. Prin acest proiect am urmărit spunerea unei povești ascunse și prea puțin accesibile societății, prin construcția unor personaje generice. Atunci când vorbim de dezvoltarea imobiliară din Cluj, principala afacere prosperă a orașului, protagoniștii lipsesc.

“Echipa atelierului a studiat biografiile dezvoltatorilor imobiliari clujeni pentru a înțelege mai bine mașinăria unui oraș care crește într-un ritm accelerat, cum oamenii orașului, casele și spațiile publice se transformă în interiorul unei fabrici infernale pe sunete de picamer. Departe de a fi o poveste izolată, Clujul smart devine un model replicat de toate orașele mari și ne promite o viziune a unui viitor în care câștigătorii se diferențiază tot mai mult de perdanți. Sunt cei din urmă în stare să își depășească diferențele și să poată acționa împreună pentru binele lor comun?”
Mihai Lukács
_________________________________
DESPRE ARTISTUL REZIDENT:
Mihai Lukács (n.1980) este regizor de teatru, cercetător, și artist, doctor în studii de gen comparate al Universității Central Europene din Budapesta. În 2020 a inițiat Arhiva de Sunet, alături de Paul Breazu și Ionuț Dulămiță, o încercare de mapare audio a ultimilor 30 de ani la intersecția dintre muzica românească și principalele procese socio-politice. Ultimele sale practici performative vorbesc despre contraistorii locale și cercetarea afectivă a arhivelor (Mama, All I Want for Bucharest is an Earthquake, Cultul Personalității), relația dintre romi și ne-romi (American Gypsy, Kali Tras/Frica neagră, Bambina, regina florilor, albastru/portocaliu, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, Gadjo Dildo,Sara Kali- The Dark Madonna), umilire publică (Public Humiliation #1-3, Like a Bit of Luggage, Public Art Humiliation), eliberare sexuală (Queer Worker, Queercore).
___________________________________________________
Evenimentul face parte din (B)orders, cea de-a V-a ediție a Focus Atelier, un proiect al Asociației Reciproca. Ediția își concentrează atenția asupra granițelor materiale și imateriale impuse și reproduse în societatea contemporană.
Detalii despre întregul program Focus Atelier (B)orders se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.ro.
___________________________________________________
Focus Atelier (B)orders este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.