Rezidențe 2018

Fact Finding: procese investigative în spațiul urban       
Cu Alex Bodea
18-27 martie // 11:00-16:00
27 martie // 19:00 –prezentare finală și dezbatere
Locație: Casa Tranzit, Cluj
Fact Finding este una dintre modalitățile de interogare și receptare a realității. În acest proces sunt necesare intenția investigativă, un câmp de cercetare stabilit și alegerea unui canal de distribuire a rezultatelor. Mai degrabă decât o căutare a adevărului absolut, investigația pornește din dorința de a recupera detaliile ignorate ale unui lumi suprasaturate de informații. Valoarea descoperirilor este acordată de către observator, important fiind ca el/ea să le prezinte celorlalți printr-o expunere cât mai atractivă. În comparație cu cercetarea academică, investigația jurnalistică și cea juridică, fact finding permite mai multă flexibilitate în privința interpretării informațiilor, încurajând ludicul și folosirea imaginației. Scopul workshop-ului este de a oferi posibilitatea participanților să se familiarizeze cu ideea de bază a fact finding și de a acumula exercițiu practic prin cercetare pe teren, colaborare, comunicare și feedback. Programul atelierului include sesiuni zilnice de observare în spațiul urban, o sesiune de cercetare a mediului instituțional, o perioadă alocată editării în studio, discuții și feedback în fiecare zi, iar în incheierea cursului va avea loc o prezentare publică a rezultatelor. Sunt bineveniți participanți din toate domeniile și cu interese variante.

Participanții vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii, acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, de asemenea, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație, în funcție de mediul ales și interesele personale.” – Alex Bodea

Alex Bodea activează la intersecția dintre artă vizuală și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documntează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea curatoriază ‘The fact finder’, proiect în care spațiul este dedicat relatării experiențelor imediate.

 


Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media
cu Simona Ciotlăuș și Laura Sandu
Data: 20 mai – 6 iunie
Locație: Casa Tranzit
În prezent, tema inegalităților economice apare din ce în ce mai des în discursul politic, cultural și mediatic. Sărăcia e un hot potato al scenei politice, dominantă fiind interpretarea ei ca o insuficiență morală, de aici blamarea în media și caricaturizarea categoriilor  vulnerabile – „săracul e unicul vinovat pentru situația în care se află!”

Participanții la atelier vor analiza, pe parcursul a zece întâlniri, evenimente culturale locale (filme, expoziții, spectacole etc.), se vor familiariza cu tehnicile analizei de discurs și vor avea ocazia de a-și prezenta perspectivele critice prin scriere de articole. Materialele obținute vor putea fi publicate pe site-ul Gazetei de Artă Politică.

Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în  proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.