Rezidențe 2018

Fact Finding: procese investigative în spațiul urban       
Cu Alex Bodea
18-27 martie // 11:00-16:00
27 martie // 19:00 –prezentare finală și dezbatere
Locație: Casa Tranzit, Cluj

Fact Finding este una dintre modalitățile de interogare și receptare a realității. În acest proces sunt necesare intenția investigativă, un câmp de cercetare stabilit și alegerea unui canal de distribuire a rezultatelor. Mai degrabă decât o căutare a adevărului absolut, investigația pornește din dorința de a recupera detaliile ignorate ale unui lumi suprasaturate de informații. Valoarea descoperirilor este acordată de către observator, important fiind ca el/ea să le prezinte celorlalți printr-o expunere cât mai atractivă. În comparație cu cercetarea academică, investigația jurnalistică și cea juridică, fact finding permite mai multă flexibilitate în privința interpretării informațiilor, încurajând ludicul și folosirea imaginației. Scopul workshop-ului este de a oferi posibilitatea participanților să se familiarizeze cu ideea de bază a fact finding și de a acumula exercițiu practic prin cercetare pe teren, colaborare, comunicare și feedback. Programul atelierului include sesiuni zilnice de observare în spațiul urban, o sesiune de cercetare a mediului instituțional, o perioadă alocată editării în studio, discuții și feedback în fiecare zi, iar în incheierea cursului va avea loc o prezentare publică a rezultatelor. Sunt bineveniți participanți din toate domeniile și cu interese variante.

Participanții vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii, acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, de asemenea, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație, în funcție de mediul ales și interesele personale.” – Alex Bodea

Alex Bodea activează la intersecția dintre artă vizuală și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documntează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea curatoriază ‘The fact finder’, proiect în care spațiul este dedicat relatării experiențelor imediate.