Prezentari

Vernisaj // “NU ATINGEŢI” Prezentare // FACT FINDING     
27 martie // 19:00
Locație: Casa Tranzit
Moderatori: Alex Bodea și Claudiu Lorand Maxim
Expoziția se poate vizita între 27.03-01.04

Timp de șase zile, participanții la atelier au accesat diferite zone și contexte ale Clujului: instituții, spații publice, culisele diferitelor locuri de muncă. Fie că este vorba de rutina străzii care se arată mult mai bogată la o observație atentă, fie de partea nevăzută a Grădinii Botanice, de raftul cu cele mai vechi cărți ale Bibliotecii Universitare, de rimtul fabricii Clujana sau a Tipografiei IDEA, de realitățile din căminul de bătrâni Casa Teodora și energia tânără a echipei de fotbal feminin Olimpia, participanții au cules detalii, au făcut observații și au meditat asupra ceea ce au văzut, fiecare aducând un punct de vedere unic.

Atâtea priviri, atâtea perspective.

Vernisajul este compus dintr-o prezentare susținută de Alex Bodea a practicii „Fact Finder” și a spațiul cu același nume pe care ea îl curatoriază în Berlin și expunerea susținută de către participanți asupra muncii și experienței atelierului și deschiderea publică a expoziției „NU ATINGEȚI” ce strânge la un loc lucrările create în cadrul atelierului.
_____________________________________________________
Despre artistă:
Alex Bodea activează la intersecția dintre arte vizuale, jurnalism și poezie. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documentează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea este curatoarea galeriei The Fact Finder – http://www.thefactfinder.de/.


Dezbatere // “Reprezentări ale „sărăciei” în artă și mass-media”

6 iunie // 19:00
Locație: Casa Tranzit
Moderatori: Laura Sandu și Simona Ciotlăuș

Dezbaterea <<Reprezentări ale „sărăciei” în artă și mass-media>> este evenimentul care încheie seria de întâlniri din cadrul Atelierului „Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media” cu Laura Sandu şi Simona Ciotlăuș, care face parte din ”Paradigme în Arta Documentară”, ediția a IV-a a platformei Focus Atelier, un proiect Reciproca.

Vă invităm la evenimentul de miercuri, 6 iunie, ca să ne întrebăm împreună, pornind de la subiectele propuse, cum am putea vorbi despre „sărăcie” în moduri care să creeze solidaritatea, în loc de a bloca în continuare construirea ei. Ghilimelele sunt importante – am vrea să pornim de la chiar termenul de „sărăcie” – ce semnificații și ce potențial are folosirea lui? Putem să ne referim la chestiuni sistemice folosind și alți termeni și dacă da, ce fel de termeni? Și nu în ultimul rând, ca să vedem cum sunt posibile reprezentări emancipatoare și care ar putea fi caracteristicile lor.


Despre rezidente:
Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.