The feedback method

19 – 20 martie 2016 //  10:00 – 15:00
Locație: ZUG.zone (Str. Traian 40-42, Cluj-Napoca)
Locuri disponibile: 15
Trainer: Sonja Jokiniemi (Finlanda)

Focus Atelier ediția a IIa s-a încheiat. Fotografii de atelier găsiți AICI .

Feedback-ul în domeniul teatrului și al artelor perfomative se definește prin suma impresiilor, criticilor, întrebărilor, părerilor și sugestiilor venite atât din partea celor care joacă rolul de receptor, cât și a altor artiști din breaslă. Pentru artiști, feedback-ul este una dintre cele mai importante, dacă nu chiar vitale, modalități de a testa felul în care este percepută munca lor. În mod practic, oricine este capabil să ofere feedback unui artist. Însă puțini o fac într-un mod productiv, într-un mod prin care artistul să aibă o imagine reală a felului în care este receptată arta sa și a felului în care o poate îmbunătăți. Sesiunile de feedback, în condițiile în care acestea au loc, tind adeseori să fie dezordonate iar rezultatul lor ajunge să fie unul eteroclit și fără substanță. Ori feedback-ul ar trebui, în mod ideal, să depășească formule precum „îmi place/nu-mi place” și să ajungă să devină un suport real și consistent al muncii artistului, ducând la îmbunătățirea și perfecționarea acestuia.

Prin urmare, pornind de la această necesitate, Das Arts – Master of Theatre, Amsterdam, împreună cu studenții și cu filosoful Karim Benammar, a dezvoltat o metodă inedită de a furniza un feedback sănătos și productiv unui artist de către un alt artist din breaslă, trecând dincolo de opiniile subiective motivate de idea de gust, încurajând analiza critică și analiza structurii. Instrumentele specifice pentru a formula un feedback includ: întrebări deschise, feedback afirmativ, perspective alternative.

Atelierul se va întinde pe 2 zile. În prima zi va avea loc vizionarea documentarului “A film about feedback”, care prezintă rațiunea din spatele metodei și contextul în care ea s-a dezoltat. Apoi va fi prezenta apoi structura, regulile și etapele unei sesiuni de feedback. În cea de-a doua zi, participanții vor viziona într-un cadru restrâns un work-in-progress. Ulterior vor lua parte la o sesiune propriu-zisă de feedback, în cadrul căreia, ghidați de un moderator și conform structurii insușite cu o zi înainte, își vor livra comentariile autorului performance-ului aflat în stadiu de lucru.

Sonjei Jokiniemi, alumn Das Arts, certificată în feedback method este performer și coregraf stabilită în Helsinki, Finlanda. Experiența ei vizează domenii precum artele performative, dansul contemporan și coregrafia. În 2006 a obținut diploma de absolvire a nivelului licență în dans contemporan și coregrafie la Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Londra. Între 2008 și 2009, Sonja a participat la un program de rezidență pe dans și coregrafie – Daghda Mentoring Programme – în Limerick, Irlanda. Artista își concentrează munca pe solo peformance-uri, ilustrații și proiecte pe teme sociale și comunitare. Printre ultimele sale producții se numără Hmm (2015), OH NO (2013), la care se adaugă lansarea cărții Disastrous events. Începând cu anul 2014, Sonja Jokiniemi este implicată într-un proiect numit Without an alphabet, în care explorează varii sisteme subiective de comunicare împreună cu un grup de tineri adulți autiști. Pornind de la această experiență, performerul a publicat cartea numită PA A, urmând apoi să conceapă un duo performance împreună cu una dintre participante, Veera Kivelä. Între 2014 și 2015, Sonja a avut ocazia să fie unul dintre cei opt artiști selectați să lucreze la Consiliul Local Helsinki în proiecte pe teme comunitare.
Programul complet și detalii despre locații aici.

Focus_Atelier_100115_Covers_FNL-5