REZIDENȚĂ VEDA POPOVICI

01-31 mai 2017 // Corpul Revoluționar
Veda Popovici, artistă politică din România, se află la Cluj unde documentează tema „Corpul Revoluționar”. CR este proiect de artă colaborativă și performativă ce investighează experiența de proteste și implicare civică a participanților. În cadrul propriei rezidențe artistice, Veda susține un atelier, prezintă un performance și participă la o dezbatere, toate evenimentele guvernând în jurul temei centrale.

Corpul Revoluționar explorează capacitatea de articulare a subiectivității revoluționare. Pornind de la teoria decolonială și urmând o metodologie performativă, vom privi evenimentul politic de stradă (protestul) prin prisma unor concepte cheie din repertoriul dramaturgic: performativitate; public; conflict; narațiune etc. Concentrându-ne asupra contextului local, ne vom lăsa ghidați de trei întrebări:1) ce ne împinge și ce ne împiedică să ne identificăm ca subiecți politici?; 2) cum influențează colonialitatea conștiința istorică a periferiei est-europene?; 3) cum se poate ieși din repetarea dinamicilor coloniale ce fac din orice demers contestatar unul aspirațional și cum arată un câmp politic anti-hegemonic nou, eliberat?

Pe lângă seria de ateliere ce va aduna experiențe locale în privința implicării în proteste, CR va face uz și de următoarele metode: interviuri individuale și de grup cu figuri cheie locale, analiză de discurs asupra reprezentărilor din media a protestelor și actanților săi, analiză vizuală asupra acelorași reprezentări. Pe lângă aspectele metodologice deja menționate, CR se va raporta la alte idei/teorii de interes în scenele locale de artă contemporană și arte performative: artă politică și angajată, implicare civică și radicalism, metode participative colective, spațiu public și sferă publică.