Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media

Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media
Atelier de scriere critică
cu Simona Ciotlăuș și Laura Sandu
Data: 20 mai – 6 iunie
Locație: Casa Tranzit

De mai bine de zece ani, tema inegalităților economice este tot mai des abordată în spațiul nostru discursiv local, cultural și informațional, artistic și mediatic.
Mizele acestor abordări, atât în jurnalism, cât și în arta angajată, sunt diverse și merg de la demonstrarea unor teze specifice propagandei neoliberale (în presa mainstream, în reportaje TV și în articole din cele mai cunoscute ziare locale), și până la susținerea directă și implicată a principiului justiției sociale sau a unor cauze specifice (în arta angajată și în jurnalismul independent).

Ne propunem ca pe parcursul celor zece întâlniri ale atelierului nostru să discutăm despre reprezentările contemporane ale sărăciei în artă și în presă, ca părți constitutive ale acelorași discursuri dominante despre inegalitate, manifestată specific în arii ale vieții sociale precum locuirea, educația, accesul la sănătate, migrația muncii și altele.

Cadrul analitic implică o abordare intersecțională, cu accent pe dimensiunea de clasă, și cu atenție constantă la cele ale genului, etniei, vârstei, precum și tehnici specifice analizei de discurs.
Examinând articole, reportaje, fotografii, albume, expoziții, filme documentare și piese de teatru recente care au ca supratemă inegalitățile economice, ne propunem să descriem subiecții acestor discursuri: despre cine se vorbește cel mai des când se vorbește despre sărăcie?

Să identificăm apoi pozițiile discursive: din ce „loc” sunt produse discursurile, cine sunt cele sau cei care reprezintă (sau care creează cadrul pentru auto-reprezentare)? Ce mecanisme ierarhice și de putere sunt la lucru în relațiile dintre cei care reprezintă (sau creează cadrul pentru auto-reprezentare) și cei reprezentați?
Să analizăm în continuare consecințele și urmările reportajelor, filmelor documentare, pieselor de teatru etc. asupra persoanelor sau comunităților pe care și-au propus să le reprezinte, dar și asupra celor care le-au produs.
În fine, să vedem dacă putem trasa câteva caracteristici ale unor discursuri despre sărăcie eficiente din perspectiva activismului pentru justiție socială și egalitate economică, feminist și antirasist.

În cadrul celor 10 întâlniri, participanții se vor familiariza cu metoda analizei de discurs, examinând articole, reportaje, fotografii, filme documentare sau spectacole recente care se concentrează pe tematica sărăciei. Pornind de la acestea, participanții vor avea ocazia de a-și prezenta perspectivele critice prin exerciții de scriere de articole. Materialele rezultate au posibilitatea de a fi publicate pe site-ul Gazetei de Artă Politică.

Ziua 1 20.05 duminică 12:00-18:00 Introducere în workshop. Cine e reprezentat? (1.)
Ziua 2 23.05 miercuri 14:00-18.00 Cine e reprezentat? (2.)
Ziua 3 25.05 vineri 14:00-18.00 Cine e reprezentat? (3.)
Ziua 4 26.05 sâmbată 12:00-18:00 Cine reprezintă? (1.)
Ziua 5 27.05 duminică 12:00-18:00 Cine reprezintă? (2.)
Ziua 6 30.05 miercuri 14:00-18.00 Care sunt consecințele reprezentării și asupra cui?
Ziua 7 01.06 vineri 14:00-18.00 Cum producem discurs emancipator ca activiști, artiști, jurnaliști?
Ziua 8 02.06 sâmbată 12:00-18:00 Sesiune de scris (1.) – analiza unei lucrări de artă
Ziua 9 03.06 duminică 12:00-18:00 Sesiune de scris (2.)
Ziua 10 06.06 miercuri 19:00 Prezentarea publică a rezultatelor workshopului

Atelierul se adresează artiștilor interesați de artă angajată, activiștilor, studenților la arte, jurnalism, sociologie și, în general, tuturor celor care simt o pornire critică față de felurile în care sunt redate, în presă și în artă, sărăcia, precaritatea și persoanele și comunitățile afectate de aceste fenomene.

Te poţi înscrie la atelierul Reprezentările sărăciei în artă și mass-media AICI


Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.