Atelier de radio documentar: Cum ascultăm realitatea?

Radio documentar
cu Maria Balabaș
2-10 noiembrie // 16:00-20:00 – întâlniri de lucru
11 noiembrie // 19:00 – prezentare finală
Locație: Casa Tranzit

La Atelierul de radio documentar Cum ascultăm realitatea? se va lucra asupra conceptului de libertate şi a felurilor în care acesta a fost înțeles în România, după Revoluţia din 1989. Vom explora poveşti ale anilor ‘90 care pun în discuţie libertăţile personale, auto-definirea în funcţie de regimul politic şi schimbarea paradigmei culturale.

Documentarul este unul dintre cele mai complexe genuri radiofonice deoarece folosește mediul audio (muzică, interviuri, field recordings), narațiunea și dramaturgia. Documentarul radio poate fi spaţiul înţelegerii şi expresiei subiective a realității.

Scopul atelierului este un proces de lucru în care produsul final vorbeşte atât despre autorul lui, cât şi despre subiectul ales.


Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineata crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică (Generaţia sonoră, Aceasta nu este artă etc.). A participat, de asemenea, în echipa de documentare de Radio România Cultural, pentru proiectul Storymania. A fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio (Maria Tănase. Soundtrack urban pentru o divă, The Casette). A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.


Atelierul de radio documentar face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția include patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sînziana Koenig. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com
Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Institutul Cultural Român și de către Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.