Nu cred că o să-mi treacă vreodată


22 martie // 18:00
Teatrul GONG
(Str. Alexandru Odobescu nr.4, Sibiu)

Producție: REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca

Idee și concept: Raul Coldea și Petro Ionescu
Distribuție: Raul Coldea, Oana Mardare, Doru Taloș

INTRARE LIBERĂ (recomandat +14)
EVENT Facebook – aici. 

Afis Nu cred - GongSinopsis: „Nu cred că o să îmi treacă vreodată” pune în evidență manifestările contradictorii ale adolescenților, urmărind un traseu care pornește de la factorii externi și care devine treptat tot mai interiorizat. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună o dramaturgie a fragilității. Trei petreceri organizate de trei adolescenți încep în același timp și ajung să se suprapună, iar scena devine un spațiu al confesiunilor. „Cine ne spune și nouă care e treaba cu noi? De ce nu știm ce urmează să facem? De ce nu contăm niciodată decât în nenorocita aia de bancă? De ce nu contăm decât pentru noi înșine în serile de vineri, când școala s-a terminat și tot tre’ să răspundem la tot felul de întrebări?”

Cum s-a născut spectacolul: Pornind de la dorința de a face un spectacol pentru adolescenți, mai mult decât de a face un spectacol despre ei, membrii echipei artistice au încercat să-și amintească felul în care se raportau ei la lumea din jur la acea vârstă și dacă acest lucru corespunde cu preocupările adolescenților din ziua de azi. Procesul de lucru a început prin discuții despre interesele, pasiunile, marile drame și marile bucurii ale adolescenței, propunându-și să găsească constantele acestei perioade indiferent de generație. Accentul a fost pus pe ideea de contradicție specifică vârstei, observând totodată și contrastul dintre imaginea creată în ochii celorlalți și ceea ce se ascunde dincolo de această aparență. Spectacolul este realizat prin metode de devised theatre și este rezultatul unei munci colective bazate pe experiențe personale, acestea fiind mai apoi transpuse în scenă într-un mod mai mult sau mai puțin ficționalizat.

Impact educativ: În urma celor trei reprezentații gratuite și în urma discuțiilor cu spectatorii, spectacolul s-a bucurat de reacții pozitive. Interacțiunea cu publicul în timpul spectacolului a funcționat și am fost plăcut surprinși să observăm că a existat mereu un dialog între sală și scenă. Elevii prezenți au empatizat cu poveștile celor trei performeri, mărturisind că lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Unul din scopurile acestui spectacol a fost să găsim un limbaj comun cu această categorie de public și să le oferim un produs cultural corespunzător așteptărilor lor. Fiind un spectacol care se bazează pe emoție, am avut ocazia să organizăm o reprezentație și pentru elevii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere, Cluj-Napoca, care nu au întâmpinat niciun fel de probleme în înțelegerea acestui spectacol.