LANSARE – VERNISAJ

LANSARE FOCUS ATELIER 360° CU VERNISAJUL desen automat DE LUCIA MĂRNEANU

03 martie // 18:00 
Locație: Reactor de creație și experiment  – Cluj

Focus Atelier* ajunge în 2017 la a IIIa ediție, sub titlul Focus Atelier 360°, o invitație de a privi în jurul nostru, de a ne revizita pozițiile și de a conștientiza realitatea socială pe care o formăm și de care suntem formați. Am ales ca temă „Practici în arta politică din Estul Europei ” având în prim-plan artiști din țară și din imediata vecinătate care, prin arta lor, vin în întâmpinarea unor probleme comune spațiului geo-politic în care ne regăsim. Focus Atelier 360° se desfășoară în Cluj-Napoca pe perioada lunilor martie-noiembrie sub forma unui proiect de rezidențe artistice acordate invitaților: Nicoleta Esinencu (RM), Veda Popovici (RO) și Alexander Manuiloff (BG).

*Focus Atelier este o platformă dedicată schimbului liber de idei, cunoștințe și practici, lansată de Asociația Reciproca în 2014. Accesul la toate evenimentele Focus Atelier este gratuit.

 

VERNISAJUL desen automat DE LUCIA MĂRNEANU

Transferând tehnica dicteului automat din literatură în desen, Lucia Mărneanu propune o cartografiere a propriei minți pusă în fața unui prezent politic al cărui sens e greu descifrabil. În expoziția desen automat  personajele Luciei Mărneanu comentează – fără cenzură – subiecte actuale, de la piața de artă globală până la porci și rachete. Artista ne invită față în față cu haosul, realizând o hartă a unei explozii ce devine ghidul propriilor urme. Absurd și ludic, drumul pe care îl urmăm ne indică și subliniează: „ești aici!”. Lucrările pot fi văzute în spațiul expozițional de la Reactor de creație și experiment pe parcursul lunii martie 2017.

Lucia Mărneanu a publicat ilustrații/ benzi desenate în revistele Tataia, GAP, Glorioasa Fanzină. A ilustrat manualul de matematică destinat copiilor autiști, Number Lane. A inițiat Salutări din România, serie de vederi trimise autorităților responsabile de diverse nereguli slab acoperite de presa românească. A realizat animații pentru spectacolul Call It Art! (r. Leta Popescu, TNC). Este membru fondator al Asociației Reciproca și masterandă în Amsterdam, unde studiază desenul ca act performativ.