Corpul Revoluționar

foto: Andra Salaoru
Corpul Revoluționar. Proteste, afecte radicale și cum (des)facem istorie
cu Veda Popovici (RO)
weekendurile: 06 – 07 mai; 13-14 mai; 20-21 mai; 27-28 mai // 12:00 – 16:00
28 mai // 17:00 –
prezentare deschisă a materialului rezultat în urma atelierului
Locație: Casa Tranzit și Zug.Zone

Atelierul este structurat flexibil și participativ și orientat către producerea unor intervenții performative colective în spațiul public.
ALBUM FOTO AL ATELIERULUI AICI!

DESCRIERE ATELIER

Atelier de intervenții performative colective în spațiul public în care participanții analizează evenimente locale recente: protestele anti-corupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele anti-austeritate. Pornind de la poveștile personale ale participanților se va dezbate diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie.

„Când mergem la proteste ne punem la dispoziție emoțiile și corpul pentru un act politic iar de multe ori socoteala de acasă nu e aceeași cu cea din stradă. Atelierele Corpul Revoluționar vor explora tensiunea dintre aceste socoteli, dinamicile colective din stradă și nu numai, și afectele radicale ce ne fac încrezătoare că scriem istorie în ciuda unei condiții marginale. Pornind de la poveștile personale ale participanților vom căuta să stabilim diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie. De asemenea vom căuta să încadrăm aceste experiențe personale în analize transdisciplinare a unor evenimente locale recente: protestele anti-corupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele anti-austeritate, etc. În această privire asupra prezentului vom considera Revoluția din 1989 ca un eveniment arhetipal ce pune bazele felului în care gândim despre protestul de stradă. ” Veda Popovici

DESCRIERE VEDA POPOVICI

Veda Popovici (1986, Timișoara) lucrează ca artistă și teoreticiană abordând subiecte aflate la intersecția sferei artei și sferei politicului. Interesele sale specifice includ reprezentări colective și naționale în artă, teorie și practică de-colonială în Europa de Est, feminism practicat la margini și (in)ofensivitatea politică a artei. A publicat texte pe platformele Gazeta de Artă Politică, CriticAtac, în revista Arta, gazeta Artleaks, revistele Sanat Dünyamız și Jeux Sans Frontieres. A ținut prezentări la conferințe internaționale inclusiv la CriticFest (București) People’s History Museum, Manchester, Universitarea Loughborough (Marea Britanie), KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Academia de Arte (Viena).

Printre proiectele sale recente se numără: co-coordonarea numărului 5 a Gazetei de Artă Politică, „Artă și Gentrificare”, proiectele de artă publică „Monumentul Migrantului” – Salonul de Proiecte, București, solo maratonul performativ „Condamnată să repet”, Platforma, București și solo show-ul „Instrumentar Revoluționar: Istoria Artei Retrasată prin Pătratul Negru”, Atelier 35, București.

Popovici și-a susținut dizertația de master la Universitatea Națională de Arte, București cu o cercetare despre postmodernism în critica de artă din România anilor 70-80. A beneficiat de burse Erasmus (2007-2008), Getty-NEC (2011-2013) și Patterns Lectures oferită de WUS Austria și Fundația ERSTE (2014-2016), UE-FISDCI-Tinere Echipe (2015-2016). În prezent, este candidată la doctorat la Universitatea Națională de Arte din București cu o cercetare despre naționalism în arta anilor ’70 și ’80 din contextul românesc și predă un curs aferent dizertației la aceeași instituție.

Veda Popovici trăiește și lucrează în București. http://veda-popovici.blogspot.ro/