De la propagandă la post-adevăr

De la propagandă la post-adevăr. Istorii Personale și mărturii din/despre România
cu Nicoleta Esinencu (MD)

10 – 17 martie  și  29 – 30 martie // 12:00 – 16:00
31 martie // 17:00 – prezentare finală + dezbatere
Locație:
Reactor de creație și experiment, Cluj
Perioada de înscriere la acest atelier s-a încheiat.

Atelier de scriere dramatică în care participanții dezvoltă împreună un text politic bazat pe experiențe personale. Pornind de la faptul că personalul este politic, se vor depista evenimente comune văzute sau interpretate în mod diferit. Participanții vor realiza o serie de interviuri operând cu conceptele: memorie, propagandă, post-adevăr. Propriile povești se vor transforma într-o analiză a societății în care trăim iar lucrarea colectivă rezultată va fi prezentată într-o lectură publică în 31 martie.

„Vom încerca să întelegem ce este teatru politic, teatru documentar și teatru bazat pe istorii personale dar mai ales  de ce este important să documentăm și să arhivăm. Pe lângă procesul de documentare (mărturii, interviuri) în paralel vom încerca să confruntăm ficțiunea și realitatea. Vom construi împreună un text politic bazat pe propria experientă și memorie.” Nicoleta Esinencu

Nicoleta Esinencu este dramaturg și director de teatru din Republica Moldova. Este, din 2001, absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității de Arte din Moldova, specializarea Dramaturgie și Scenaristică, și devine ulterior o prezență activă în lumea teatrului din Europa de Est, scriind piese de teatru și regizând performance-uri. În 2003 urmează o bursă de studii la Academia Solitude din Stuttgart și devine foarte cunoascută cu piesa Fuck you, Eu.ro.Pa! Piesa a fost publicată la a 51-a ediție a Bienalei de la Veneția (2005) în Pavilionul românesc și a declanșat numeroare dezbateri politice în România și Moldova.

În 2010 Nicoleta Esinencu co-fondează un teatru independent în Chișinău numit teatru-spălătorie. La spălătorie ea revizuiește performance-ul bilingv A(II)Rh+ despre xenofobie și rasism în societatea contemporană și dezvoltă piesa de teatru-documentar Clear History despre holocaustul din Moldova. Împreună cu directorul de teatru german, Jessica Glause, Esinencu lucrează la piesa documentar despre comunitatea LGBT din Moldova: Dear Moldova, can we kiss just a little bit?, o piesă performată de non-actori. Cele mai recente lucrări ale acesteia sunt American Dream (2014), Uneducated (2015), Кстати о погоде (Apropo, despre vreme, 2016) și Life (2016).

Piesele Nicoletei Esinencu sunt prezentate în România, Suedia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Germania, Rusia, Japonia, SUA, Franța și Austria. Textele ei au fost traduse în germană, engleză, franceză, bulgară și poloneză și au fost publicate în România (la IDEA), în Germania (la Walther Koenig, Solitude Press), în Franța (la L’Espace d’un instant), Bulgaria, Austria și în Polonia.