Ateliere 2018

Fact Finding: procese investigative în spațiul urban       
Cu Alex Bodea
18-27 martie // 11:00-16:00
27 martie // 19:00 –prezentare finală și dezbatere
Locație: Casa Tranzit, Cluj

Fact Finding este un proces de interogare a realității și de interpretare. Este investigația unei lumi suprasaturate de informații, născută din dorința de a recupera detaliile ei ignorate.

Fact Finding e ludic.

Orice descoperire poate fi semnificativă, dacă observatorii decid asta.

Programul include sesiuni zilnice de observare și documentare a realităților urbane, precum și a culiselor și a circuitelor interne de muncă a diferitor instituții. Participanții vor putea privi, asculta și documenta  folosind orice mediu pe care îl consideră familiar sau cu care vor să experimenteze – desen, fotografie, înregistrări audio-vizuale, scris, actorie și altele. Participanții se vor familiariza cu ideea de bază a fact finding, vor lua parte la discuții teoretice și exerciți practice prin cercetare de teren și editare în studio.

 

 


Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media
Atelier de scriere critică
cu Simona Ciotlăuș și Laura Sandu
Data: 20 mai – 6 iunie
Locație: Casa Tranzit

De mai bine de zece ani, tema inegalităților economice este tot mai des abordată în spațiul nostru discursiv local, cultural și informațional, artistic și mediatic.Ne propunem ca pe parcursul celor zece întâlniri ale atelierului nostru să discutăm despre reprezentările contemporane ale sărăciei în artă și în presă, ca părți constitutive ale acelorași discursuri dominante despre inegalitate, manifestată specific în arii ale vieții sociale precum locuirea, educația, accesul la sănătate, migrația muncii și altele.”, au declarat invitatele Focus Atelier, Laura Sandu și Simona Ciotlăuș.

În cadrul celor 10 întâlniri, participanții se vor familiariza cu metoda analizei de discurs, examinând articole, reportaje, fotografii, filme documentare sau spectacole recente care se concentrează pe tematica sărăciei. Pornind de la acestea, participanții vor avea ocazia de a-și prezenta perspectivele critice prin exerciții de scriere de articole. Materialele rezultate au posibilitatea de a fi publicate pe site-ul Gazetei de Artă Politică – artapolitica.ro. Atelierul se adresează artiștilor interesați de artă angajată, activiștilor, studenților la arte, jurnalism, sociologie și, în general, tuturor celor care simt o pornire critică față de felurile în care sunt redate, în presă și în artă, sărăcia, precaritatea și persoanele și comunitățile afectate de aceste fenomene.

Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.